Банкеръ Daily

Свят

Украйна има планове да попречи за пускането на "Северен поток - 2"

Украйна е разработила план с юридически стъпки, чиято цел е да попречи на пускането в експлоатация на "Северен поток - 2". Това е съобщил шефът на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко.

Витренко отбелязва още, че Киев полага "максимум усилия" в противодействието на пускането на "Северен поток - 2". Той смята, че благодарение, в това число и на действията на украинската страна, "е станало възможно да се отсрочи дострояването на този тръбопровод с повече от година". "Това също така е резултат и от нашето сътрудничество с американските и европейските партньори", коментира той. Освен това, Витренко напомня, че "Нафтогаз" е свързан с процедурата по сертификация на оператора на "Северен поток - 2".

Лондон обмисля разработването на нови находища в Северно море

Правителството на Великобритания е обнародвало възможните условия за усвояване на нови нефтогазови находища в Северно море, "за да се премахне зависимостта от импорта", като се отчита  съвместимостта на тези действия с поетия курс в областта на климатичните изменения. Това съобщава във вторник вестник The Times.

При разглеждането на въпроса за издаването на лицензия за разработка на нови находища, Лондон ще вземе предвид баланса между вътрешното производство и вноса.

Условията включват също така оценка и на прогреса на нефтогазовите компании в политиката по съкращение на производствените емисии и разработката на такива технологии, като улавяне и съхранение на въглеводорода и производството на водород.

Както е заявил по-рано за изданието един от най-успешните предприемачи в Шотландия в нефтогазовия сектор - сър Ян Ууд, въглеводородите ще бъдат  необходими за удовлетворяване на потребностите от енергоресурси поне до 2060 година. А преждевременното  прекратяване на операциите по добива ще постави под заплаха до 100 хил. работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във