Банкеръ Daily

Свят

Украйна и Русия се споразумяха за газа

Украйна и Русия се споразумяха по условията за доставки на газ за зимния сезон от 1-ви октомври до края на март 2016 година.

Енергийните министри на двете страни се ангажираха в Брюксел да осигурят непрекъснат транзит на природния газ през украинска територия за останалите Европейски страни.

Русия се съгласи да намали цената, на която продава газа до равнищата, сходни с тези, които плащат съседните на Украйна държави.

"Сигурен съм, че днешните споразумения ще ни позволят да гарантираме нормалното обезпечаване с руски газ на много милиони наши европейски потребители през тази зима", заяви руският министърът на енергетиката Александър Новак.

"Украйна обещава да нагнети още следващия месец 2 милиарда кубически метра газ като резерв в подземните си хранилища, чрез които да поддържа налягането в тръбопроводите през нейна територия в посока Югоизточна Европа", каза министърът на енергетиката и въглищата Володимир Демчишин и допълни, че Украйна потвърждава непрекъснатия транзит на руски природен газ за европейските държави.

"Поне 500 милиона долара ще са необходим за закупуването на руския газ от украинците и част от тях ще дойдат с помощта на Европейския съюз", уточни заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович.

"Горещо искам да благодаря на колегите от Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка, Международния валутен фонд, Германската банка за развитие и всички други финансови институции, които помогнаха за събирането на тази сума", каза още Шефчович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във