Банкеръ Daily

Свят

Уилям Викри с Нобел за изследвания на пазарите при несиметрична информация

На днешния ден можем да си спомним за американския икономист с канадски корени Уилям Викри (William Vickrey). Той е роден на 21 юни 1914 г. във Виктория (Victoria) - град в Югозападна Канада, столица на провинция Британска Колумбия. Градът е разположен в южния край на остров Ванкувър, на брега на протока Хуан де Фука.

За своите изследвания на стимулите в условия на непълна или несиметрична информация, през 1996 г. той получава, заедно с Джеймс Мирлийс, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Викри е единственият Нобелов лауреат, роден в Британска Колумбия. 

Викрей умира три дни след обявяването на наградата и тя му е връчена посмъртно. Неговият колега от Колумбийския университет Клемент Роуъл Харис приема посмъртно наградата от негово име. Има само три други случая, при които Нобеловата награда е връчена посмъртно.

Уилям Викри въвежда и идеята за цена на задръстването - ценообразуването на пътищата и други услуги трябва да бъде такова, че потребителите и инвеститорите да съобразят поведението си с това, че услугата се използва с пълен капацитет, а все още има търсене. Тази теория по-късно е частично реализирана от общината на град Лондон.

Уилям Викри дава името си на тъй наречения Викри-търг. При този закрит търг победителя е този, който е наддал най-много, но плаща втората по височина цена. Важното е, че при този формат за участниците е доминантна стратегия, ако наддават своята истинска максимална готовност на плащане. Викри е първият, който използва инструментите на теорията на играта, за да обясни динамиката на търговете.

Уилям Викри е починал на 11 октомври 1996 г. в Харисън (Harrison) - град в Уестчестър, щат Ню Йорк. Разположен е на брега на протока Лонг Айлънд, на 30 км североизточно от центъра на град Ню Йорк.

Икономистът Джеймс Алигзандър Мирлийс (James Alexander Mirrlees) е работил в областта на стимулите при информационната асиметрия.

В икономиката и договорната теория информационната асиметрия се занимава с изследването на решения при транзакции, когато едната страна има повече или по-добра информация, отколкото другата. Това създава липса на баланс на силата при транзакции, което пък може понякога да доведе до "изкривяване" на транзакцията. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във