Банкеръ Daily

Свят

Уилям Нордхаус е с Нобел за влиянието на промените в климата в икономическия анализ

На днешния ден през 1941 г. в Албакърки, най-големият град в щата Ню Мексико, САЩ,  е роден американският икономист  Уилям Добни Нордхаус (William Dawbney Nordhaus), лауреат на Нобелова награда за икономика. Баща му е бизнесмен от евреййски произход, основател на въжена линия край града. 

През 1963 г. Уилям Нордхаус завършва Йелския университет (сред най-известните частни университети в САЩ), а през 1973 г. защитава докторат в Масачузетския технологичен институт (едно от най-елитните висши училища в света в областта на техниката и технологиите).

След това Нордхаус работи в Йейлския университет, главно в областта на икономика на околната среда. Тя  е подполе на икономиката, което се занимава с въпроси на околната среда. Според Програмата за икономиката на околната среда на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ:

"[...] Икономика на околната среда [...] се заема с теоретичните и емпирични изследвания на икономическите ефекти на националните и локални политики, свързани с околната среда, по целия свят [...]. Конкретни въпроси в тази област включват стойността и печалбите от алтернативни политики по отношение на околната среда за справяне на проблемите, свързани с популацията, качеството на водата, токсичните субстанции, твърдите битови отпадъци и глобалното затопляне."

Уилям Нордхаус е сред най-известните студенти на американския икономист Робърт Солоу (Robert Solow), удостоен също с Нобелова награда за икономика през 1987 г. за приноса му към теорията на икономическия растеж (Екзогенен модел на растеж).

През 2018 г. Уилям Нордхаус получава, заедно с друг американски икономист Пол Майкъл Ромър (Paul Michael Romer), Нобеловата награда за икономика "за интегрирането на измененията  в климата и техническите иновации в дългосрочния макроикономически анализ“.

В своите разработки Нордхаус доказва, че най-ефективният начин за борба с глобалното затопляне и за контрол върху вредните емисии е въвеждането на данък върху емисиите във всички държави. Според него всеки трябва да плаща за количеството въглеводороди, които е произвел. Така американецът въведе в икономическата сфера понятието "вредни емисии", а търговията с тях създаде един нов пазар.

Пол Ромър е роден на 6 ноември 1955 г. в Денвър в семейството на юриста и политик Рой Ромър, който по-късно е губернатор на щата Колорадо. През 1978 г. завършва математика в Чикагския университет, където през 1983 г. защитава докторат по икономика. След това преподава в различни висши училища. От октомври 2016 до януари 2018 г. Пол Ромър е заемал поста вицепрезидент на Световната банка. 

Ромър е известен и със създаването на макроикономическата теория за ендогенния растеж. Според него знанията и разработваните чрез тях технологии могат да служат като двигател за дългосрочен икономически растеж. Ромър е пионер в математическото моделиране на подобни предположения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във