Банкеръ Daily

Свят

Уйгурски икономист е носител на наградата "Сахаров" на Европарламента

Илхам Тохти, Снимка: Европейски парламент

Икономистът Илхам Тохти, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай, е носителят на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2019 г. Лауреатът бе избран от лидерите на политическите групи в Европейския парламент.

„Илхам Тохти е посветил живота си на борбата за правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че ратува за умереност и помирение, той получи доживотна присъда на показен процес през 2014 г. С присъждането на тази награда приканваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за зачитане на правата на малцинствата в Китай.", каза председателят на Европарламента Давид Сасоли. 

Наградата, която се състои от сертификат и парична премия от 50 000 евро, ще бъде връчена на церемония в Страсбург на 18 декември.

Кой е Илхам Тохти?

Илхам Тохти е известен уйгурски защитник на правата на човека, преподавател по икономика и адвокат, застъпващ се за правата на уйгурското малцинство в Китай. В продължение на повече от две десетилетия той работи неуморно за насърчаване на диалога и разбирателството между уйгури и други китайци. През септември 2014 г. - в рамките на двудневен показен процес - Тохти е осъден на доживотен затвор. Въпреки страданията, които претърпява, той продължава да се застъпва за умереност и помирение.

Тохти е известен със своите научни изследвания, посветени на отношенията между ханските китайци и уйгурите, и е активен застъпник за прилагането на законите за регионалната автономия в Китай. Той поддържа и платформата Uyghur Online - интернет сайт, на който се обсъждат въпроси, засягащи уйгурската етническа група. Посредством тази платформа Илхам Тохти редовно критикува изключването на уйгурското население в Китай от развитието на страната и насърчава повишаването на осведомеността за статута на уйгурската общност в китайското общество и за отношението, което се проявява към нея. За тази негова дейност китайската държава го обявява за „сепаратист" и в крайна сметка той е осъден на доживотен затвор.

Миналата година наградата бе присъдена на украинския филмов режисьор Олег Сенцов.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. 

Номинациите за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта могат да бъдат подавани от политически групи в ЕП или от поне 40 депутати.

Парламентарните комисии за външни работи и развитие определят чрез гласуване три от номинациите, от които ще бъде направен крайният избор. Носителят на наградата се избира от председателя на ЕП и лидерите на политическите групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във