Банкеръ Weekly

Свят

Уговориха срещата Тръмп - Путин

Путин прие Болтън в Кремъл.

Белият дом и Кремъл съобщиха, че президентите на САЩ и на Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, ще се срещнат на 16 юли в столицата на Финландия Хелзинки. Тръмп ще бъде в Европа през юли за срещата на високо равнище на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел. На 13 юли е очакван в Лондон. На 15 юли Путин ще присъства на закриването на Мондиала в Русия.

До решението се стигна, след като Владимир Путин прие съветника на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън. Преди това Болтън разговаря с външнополитическия съветник в Кремъл Юрий Ушаков.

Ушаков не каза какви са очакванията на Русия от срещата на двамата държавни глави, обаче изрази надежда, че тя ще даде "силен импулс" за нормализирането на двустранните отношения и ще бъде "най-важното международно събитие през това лято". По думите му са били обсъдени цял комплекс от теми. Те са включвали стратегическата стабилност в света, контрола върху ядрените оръжия, разоръжаването, кризите в Сирия и Украйна, ядрените и ракетни програми на Северна Корея и излизането на Съединените щати от ядрената сделка с Иран.

Доналд Тръмп ще повдигне "широк кръг от въпроси", каза от своя страна Джон Болтън. Неговото становище е, че няма "нищо необичайно" в една среща между Тръмп и Путин и че мнозина европейски лидери са се срещали с руския президент. Според Болтън тя ще се състои въпреки критиките на американски политици и не доказва връзка между предизборния щаб на Тръмп и Русия. Той не изключи Тръмп и Путин да говорят и за евентуалното връщане на Русия в Г-8, но отбеляза, че от срещата не е задължително да произтекат конкретни резултати, при все че двамата президенти се надяват тя да подобри двустранните отношения.

Доналд Тръмп очаква да бъдат намерени сфери, в които Русия и Съединените щати да водят плодотворни дискусии от полза за двете държави, изтъкна държавният секретар Майк Помпео по време на слушания в американския Сенат. Американският президент щял да заяви на Путин, че "чуждестранната намеса в американския избирателен процес е неприемлива". Помпео добави и че лично той неведнъж е повдигал този въпрос в разговорите с руския външен министър Сергей Лавров.

Въпросът за руската намеса в американските избори и руската връзка на Тръмп доби нова острота, след като на 27 юни стана известно, че ръководителят на щаба му - Пол Манафорт, е взел заем от 10 млн. долара от руския олигарх Олег Дерипаска. Разкритието е част от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за отношенията между Манафорт и магната в производството на алуминий, известен с близостта си с Владимир Путин, срещу когото САЩ наложиха санкции през април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във