Банкеръ Daily

Свят

Уенди Шърман ще води делегацията на САЩ на новия кръг преговори с Русия

Уенди Шърман

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман ще води американската делегация на предстоящите преговори с Русия относно контрола върху ядрените оръжия, съобщава Ройтерс, като цитира съобщение от Държавния департамент. Разговорите се подновяват на 28 юли в Женева.

"Целта на тази среща е да се опита да положи основата за бъдещи мерки по контрола над въоръженията и намаляване на рисковете", става ясно от съобщението на Държавния департамент.
На състоялата се през юни първа среща на най-високо равнище между президента Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин  двамата се договориха за възобновяване на преговорите, известни като Диалог за стратегическа стабилност. те са насочени към това да се намали опасността от ядрена война.

Задачата на Шърман е "да положи основите за бъдещи мерки за контрол на оръжията и намаляване на риска". Заедно с нея в преговорите е и американският държавен секретар по контрол на оръжията и международната сигурност Бони Дженкинс.
Преди да замине за Женева, в неделя и понеделник Шърман ще посети Китай, а после ще има кратко посещение в Оман.

По-рано и от Министерството на външните работи на Русия съобщиха, че новият кръг от руско-американския диалог за стратегическа стабилност ще се проведе на 28 юли в Женева. Тогава от дипломатическото ведомство обявиха, че руската делегация ще ръководи заместник-министърът на външните работи на Русия  Сергей Рябков.

Самият той пък коментира пред ТАСС, че на предстоящите консултаци руската страна ще разчита ясно да се обсъдят всички аспекти на стратегическата стабилност, да се оценят потенциалните рискове и заплахи, а също така да се изработи схема за по-нататъшната  съвместна работа в тази област - формата на работа, дневния ред и т.н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във