Банкеръ Daily

Свят

Удължават извънредното положение в Турция

Съветът за национална сигурност на Турция е решил да препоръча на правителството да бъде продължено действието на извънредното положение, въведено в страната след опита за военен преврат на 15 юли.

Съветът заседава вчера в продължение на 6 часа, под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, с участието на политическото и военното ръководство на Турция. Не се посочва за какъв срок ще бъде удължено извънредното положение. Това ще реши правителството.

В решенията на Съвета за национална сигурност е залегнало предложението да бъде създадена зона за сигурност в Северна Сирия за премахване на заплахата, която създават терористичните групировки за сигурността на пограничните области. Препоръчва се също да бъде въведена забранена за полети зона по границата със Сирия. 

15 юли се обявява за национален празник на страната - Ден на демокрацията и на свободите.

Турция има готовност да издигне стена по границата със Сирия до края на февруари 2017 г., предаде междувременно македонският телевизионен канал "Канал 5".

Властите предвиждат строежът, предложен от Министерството на отбраната в Анкара, да бъде завършен в рамките на пет месеца. Този срок може да бъде удължаван в зависимост от метеорологичните условия.

Източник, пожелал анонимност, твърди, че граничната стена ще бъде с височина от три и широчина от два метра.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във