Банкеръ Daily

Свят

Удариха Wall Street Market в "тъмната мрежа"

Wall Street Market, вторият по големина пазар в тъмната мрежа /Darknet/ беше свален след съвместна операция на няколко световни агенции, включително Европол, служби за борба с киберпрестъпността на САЩ, Германия, Холандия и Румъния. Трима оператори на онлайн-пазара за незаконни стоки и услуги бяха арестувани миналата седмица в Германия, по същото време бяха задържани и няколко оборотни дилъри на наркотици в САЩ.

Както е известно, тъмната мрежа предоставя възможност на онлайн-платформи да търгуват с дрога,  с оръжие и други незаконни стоки, използвайки биткойн и други криптовалути като разплащателно средство. След като сайтът-пионер в престъпната онлайн-търговия Silk Road беше свален през 2015 г., популярността на подобни платформи рязко скочи. Според проучване на компанията Chainalysis, занимаваща се blockchain-анализи, Darknet-пазарите са удвоили своята активност в сравнение с 2018 година. По данни от проучването, публикувано в началото на тази година, оборотите от сделки в тъмната мрежа надхвърля вече 600 млн. долара, като в годината, когато беше свален  Silk Road не надминаваха 200 млн. долара. 

Наследникът на Silk Road, сайтът Wall Street Market предлага платформа за продажба на наркотици, оръжия, хакерски софтуер и лични данни. Според Европол в сайта са открити над 1 150 000 потребителски акаунти, а над 63 000 оферти са били поместени от близо 5 400 сметки на продавачи. Това прави Wall Street Market вторият най-популярен Darknet-пазар, отбеляза Европол след операцията.

Активно участие в закриването на сайта взе германската федерална полиция, под ръководството на германската прокуратура, с подкрепата на Европол, Eurojust, щатските DEA, FBI, IRS, Министерство на правосъдието на САЩ. Германските власти са конфискували 550 000 евро. 

Част от World Wide Web е Deep Web, или т.нар. Дълбок интернет. В "Дълбокия интернет" всички страници и информация не са пряко достъпни, като до тях се стига чрез пароли или други форми на оторизация - важното е потребителят да знае къде съществува съответната страница. С някои Deep WEB действа като нормалния интернет - там следите от влизанията също остават, потребителят може да бъде проследен, остават записи, ползват се стандартни протоколи и инструменти за достъп.По тазди причина Deep Web не представлява интерес за престъпния свят.

Съвсем други възможности предоставя т.нар. "тъмен интернет" (Dark WEB или Darknet ). Това е място във виртуалната мрежа, което остава недостъпно. Не помагат нито стандартните протоколи, нито пароли, нито подобни инструменти. Целта е участниците и потребителите да останат абсолютно анонимни, не се знае нищо за собствениците на сървъри, къде се намират, кой ги посещава. Именно Dark WEB е територията, в която престъпният свят се чувства удобно и върти сделки с оръжие, наркотици, порнография, педофилски материали, контрабанда, както и мокри поръчки. 

Част от "тъмния интернет" бе осветен през 2014 г., когато няколко спецслужби чрез  съвместна операция пробиха т.нар. TOR- мрежа. За комуникиране в тази мрежа се използва TOR Browser, базиран на Firefox. Той е напълно безплатен, достъпен, всеки може да го изтегли. TOR browser може да се използва и за достъп до нормалния интернет и Facebook.

Браузерът има способността да прекарва целия трафик на потребителя през т.нар. Onion routing - протокол наподобяващ на лукова глава, с няколко слоя, като всеки от слоевете е криптиран отделно. Информацията се изпраща винаги криптирана и задължително минава през специални onion- рутери, които могат да декриптират само един от слоевете на протокола. По този начин рутерът вижда къде да насочи информацията, но не знае откъде идва и какво съдържа. В крайна сметка потребителят получава необходимата информация, но без да разбере откъде идва тя.  

Част от страниците в "Тъмния интернет" имат специални адреси, завършващи с разширението .onion. ТOR е най-известната мрежа там, но въпреки че се намира на сянка, все пак не дава стопроцентова сигурност на потребителите си. Спецоперацията през 2014 г. доказва, че службите имат възможности за локализиране и разбиване на сайтове, ползващи тази мрежа. А през 2015 г. онлайн магазинът за дрога Silk Road също беше компрометиран, а заподозреният като негов собственик Рос Улбрихт бе осъден на доживотен затвор. Той бе обвинен, че ползвайки псевдоним Dread Pirate Roberts, е създал и развил онлайн платформата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във