Банкеръ Weekly

КОЛОНЦИФЪР: Стратегия

Удар под кръста за Макрон

Доскорошните съюзници

Френският президент Еманюел Макрон, който не крие амбициите си за водеща роля в европейската политика, изгуби важен съюзник, на чиято помощ разчиташе за успех на предстоящите през 2019-а избори за Европейски парламент. Неочакваната оставка на министъра на околната среда Никола Юло разкри трудностите, пред които Макрон ще се изправи в опита си да сформира центристка коалиция в Европа. Причината, посочена от Юло, бе, че макар и във Франция да се прави повече за опазване на природата, отколкото в много други страни, то не е достатъчно.

Оттеглянето на Юло илюстрира трудностите в политиката на Макрон да се дистанцира както от лявото, така и от дясното, която го прави уязвим за удари и от двете посоки. Френският президент, който бе домакин на срещата на върха в Париж през декември, посветена на климата и който издигна лозунга "Да направим нашата планета отново велика", спря проучванията и добива на изкопаеми горива и взе решение за затваряне на електроцентралите, работещи на въглища, до 2022 година. Въпреки това за природозащитници като Юло, представящи зелените партии в коалицията на Макрон, това са недостатъчни стъпки.

Загубата на Юло ще затрудни инициативата на Макрон да събере общоевропейска листа за евроизборите през 2019-а, прогнозира "Политико". Докато подкрепата на френския президент за увеличаване на властта на европейските институции отблъсква потенциалните му десни избиратели, либералните му икономически реформи вече намалиха подкрепата му сред левицата, включително и сред представителите на екодвиженията.

Самото включване на бившата телевизионна звезда Юло в кабинета му имаше немалък принос за популярността му и бе смятано са сериозен успех. Крехкият съюз на еколози, финансови ястреби и феминисти, който Макрон успя да реализира в кабинета си, обаче изглежда още по-труден за постигане на европейска цел. Движението му "Напред!" досега си е осигурило подкрепата всичко на всичко на една формация от друга държава - пробизнес ориентираната испанска партия "Сиудаданос" ("Гражданите").

Самият начин, по който Юло обяви оставката си, бе шокиращ. Той обяви решението си в радиопредаване, без преди това да е уведомил президента и френския премиер Едуар Филип. От Елисейския дворец заявиха, че са изненадани от решението му, и обявиха съжалението си от оттеглянето на "този много ценен човек", но не скриха и огорчението си от нарушаването на "принципите на уважение".

Политическите опоненти на Макрон веднага разтълкуваха оставката на Юло като пропукване на управляващата коалиция. "Макронизмът започва да се саморазпада", заяви лидерът на радикално лявото движение "Непокорна Франция"  Жан-Люк Меланшон. На европейско ниво левите партии веднага поставиха под съмнение искреността на Макрон по отношение на заявената от него екологична политика. В свое изявление евродепутати от социалистическите и леви фракции обявиха, че оттеглянето на Юло демонстрира "това, което отдавна се знае: водената от Макрон политика не отговаря на очакванията на французите и европейците в областта на екологията, климата и здравеопазването".

Facebook logo
Бъдете с нас и във