Банкеръ Daily

Свят

Учредиха Конференцията за бъдещето на Европа

Председателят на Парламента Давид Сасоли, португалският премиер Антониу Коща от името на Съвета на ЕС и председателят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен подписаха съвместна декларация.

Председателят на Парламента Давид Сасоли, португалският премиер Антониу Коща от името на Съвета на ЕС и председателят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен подписаха съвместна декларация за учредяване на Конференция за бъдещето на Европа.

Конференцията за бъдещето на Европа цели да даде на гражданите по-голяма роля във формирането на бъдещите политики и цели на ЕС. Ще бъдат организирани множество събития и дебати в целия ЕС, а освен това европейците ще имат възможност да изразят позиция чрез многоезична цифрова платформа.

„Очакванията на гражданите на ЕС са по-високи от всякога. Изключително важно е да продължим да даваме на Европа правилните инструменти, за да може да отговори на тези очаквания, на тези призиви за солидарност“, заяви Давид Сасоли. „Това е възможност да бъде преоткрита душата на европейския проект. Каним всички европейски граждани да вземат участие в конференцията и да изградят Европа на утрешния ден, за да може тя да стане „тяхната Европа“.

„Ние осъзнаваме, че не всички имаме една и съща визия за бъдещето на Европа“, каза Антониу Коща. „Точно затова Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде решителен момент, за да можем да обсъдим темата без табута и да обединим нашите различни визии. Само по този начин ще можем да преодолеем различията и да укрепим това, което ни свързва“.

„Точно във времена на криза виждаме в кои области Европа върши работа на хората и в кои трябва да се справим по-добре“, посочи Урсула фон дер Лайен. „Тази конференция трябва да достигне до хората извън Брюксел, извън националните столици. Ние искаме да чуем гласовете на европейските граждани в цялото им разнообразие - стари и млади, живеещи в градовете и селата, студенти по програмата „Еразъм“ и демонстранти, както и онези, които се съмняват, че създаването на все по-тесен съюз е правилният път.“

В проучване, проведено в целия Европейски съюз в края на 2020 г., три четвърти от запитаните заявиха, че конференцията би имала положително отражение върху демокрацията в ЕС. Половината от анкетираните заявиха желание да вземат участие лично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във