Банкеръ Daily

Свят

Учените търсят име за новия коронавирус

Учени в САЩ се заеха да умуват какво да е названието на новия коронавирус, който се появи през декември и бързо се разпространява по света, съобщи Асошиейтед прес.

Той бе наречен 2019-nCoV, като названието съдържа годината на появата му и абревиатура от английските думи за "нов коронавирус". Названието е трудно за запомняне и произнасяне за разлика от имената на други широко разпространени заболявания като западнонилски вирус, лаймска болест и ебола.

"2019-nCoV - просто се отронва от езика ви, нали?", шегува се Тревър Хоп от университета на Северна Каролина в Грийнсбъро, който изучава историята на имената на болестите.

Учените все още изучават новия коронавирус, така че е трудно да му измислим хубаво име, каза Хоп. Настоящето название е временно, смята д-р Нанси Месониър от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ.

Много медии пренебрегват тромавото наименование 2019-nCoV и го наричат просто "нов вирус" или "нов коронавирус". Тъй като вирусът започна да се разпространява от Ухан, често го наричат "вирус от Ухан", "коронавирус от Ухан" и дори "грип от Ухан". Така се следва традицията заболяванията да получават имената си от градовете, страните или регионите по света, където се проявяват първоначално. Западнонилският вирус е кръстен на района Западен Нил в Уганда, лаймската болест носи името на Олд Лайм, щата Кънектикът, а ебола се появява за пръв път в село край р. Ебола в Африка.

Това обаче понякога е подвеждащо, защото пандемията от грип от 1918 г. е наречена "испански грип", макар че според учените заразата не започва от Испания.

Има примери на доста болести, които получават названията си от имената на учените, които първи ги описват. Такъв е случаят с Алцхаймер, Паркинсон и Турет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във