Банкеръ Daily

Свят

Ученията на НАТО ще бъдат съобразени с края на договора за ракетите с малък и среден обсег

Ученията на НАТО занапред ще бъдат съобразени с прекратяването на договора за премахването на ракетите с малък и среден обсег. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след днешното заседание на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

Той добави, че съюзниците ще предвидят настъпилите промени и в работата на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана. Нямаме намерение да разполагаме нови наземни ядрени ракети в Европа, поясни Столтенберг.

По неговите думи новите руски ракети, разработени в нарушение на отпадналия договор, създават допълнителна заплаха заради това, че съкращават чувствително времето за реакция. Това подкопава европейската сигурност, посочи генералният секретар.

Столтенбег заяви, че Беларус е партньор на НАТО и самостоятелна страна, която взима собствени решения. Призоваваме Русия да уважава териториалната цялост и суверенитета на всички европейски държави, включително на Беларус, допълни той.

По повод предстоящите по-късно тази седмица срещи, посветени на Афганистан, Столтенберг изрази очакването съюзниците да продължат да поддържат обучителната мисия на алианса в ислямската република. По неговите думи е в интерес на пакта Афганистан повече да не бъде място, на което терористите се чувстват добре.

Столтенберг посочи, че НАТО тепърва ще прецени как да разшири присъствието си в Ирак. По неговите думи, за да не се върнат терористите от "Ислямска държава", най-добре е иракските сили за сигурност да получат обучение от специалисти от пакта. Иракските сили показаха, че са способни да се бият с "Ислямска държава", и това е едно от най-добрите ни оръжия срещу терористите, заяви генералният секретар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във