Банкеръ Daily

Свят

Учениците се връщат в австрийските училища на три етапа

Учениците в Австрия ще се завърнат в клансните стаи на три етапа. След завършващите гимназии и професионални училища, за които на 4 май започва подготовката за изпити, на 15 май започват занятията и за всички ученици от първи до осми клас, съобщи днес на пресконференция австрийският министър на образованието Хайнц Фасман, цитиран от БТА. 

Последни на 29 май, в клас ще се върнат учениците от горния курс и средните специализирани училища, които са над 14 години. Решението най-малките да се върнат в училище преди гимназистите е продиктувано от факта, че на тази възраст ученето вкъщи е по-трудно и самостоятелните занимания по интернет в много случаи изискват и присъствието на родител.

Учениците ще бъдат разпределени "на смени", като класовете ще бъдат разделени на две групи. Целта е да се осигури достатъчно разстояние между децата и в училищата да има по-малко хора. Първата група ще посещава часовете от понеделник до сряда, а втората - четвъртък и петък. Следващата седмица редът ще е обратният и така за две седмици всяка от групите ще е посетила пет дни учебното заведение.

В останалото време децата ще имат домашни занимания, без да се свързват онлайн с учителите си, тъй като те ще са ангажирани с учебни занимания през цялата седмица. Не се предвижда удължаване на учебната година, няма да има и класни работи по различните предмети. Оценките ще се определят от успеха през първия срок, оценките до март и начина, по който всеки ученик се е справил със задачите, поставяни му за подготовка в периода на карантина.

Министърът оцени високо усилията, положени от ученици и родители, и отчете неравните условия, които възникват при дистанционното обучение, както и невъзможността на някои родители да помагат на децата си при нужда. Затова решението е тази година да няма повтарящи класа ученици от първи до четвърти клас, освен ако родителите изрично не пожелаят това. За децата, които имат нужда от допълнителна подготовка, ще се организират летни училища, за да могат да повишат знанията си и да не изпитват затруднения през следващата учебна година.

Разработен е специален правилник за спазване на хигиенните изисквания в учебните заведения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във