Банкеръ Daily

Свят

Учени тестват ДНК ваксина срещу Ковид -19

Новозеландец мистериозно се разболя след 14 дни карантина

Сингапурски и австралийски учени завършиха успешно тестовете върху животни на ваксина срещу новия коронавирус, разработена въз основа на технологии от генното инженерство, които могат да се променят в зависимост от мутациите на вируса, съобщи ТАСС, като цитира в. "Стрейтс таймс".

Проектът Clec9A-RBD е създаден на основата на ДНК ваксина, която след проникването в клетката предизвиква изработването на антигени и така предизвиква имунна реакция. "Използваните антитела са използвани досега при ваксини срещу онкологични заболявания и грип", поясни доц. Мирей Лахуд от университета "Монаш" в Мелбърн.

"ДНК ваксината много ефективно стимулира работата на имунната система, затова е особено подходяща за възрастни хора", каза доц. Силвия Алонсо от медицинския факултет в Националния университет на Сингапур. Тя добави, че "подобни генно-инженерни препарати могат леко да се видоизменят в зависимост от мутацията на вируса, така че ваксината може да е ефективна не само срещу Ковид-19".

Учените очакват клиничните изпитания на потенциалната ваксина да започнат през следващата година.

Междувременно здравните власти в Нова Зеландия все още не са открили източника на инфекция за мъж, който е дал положителен резултат за COVID-19, след като е прекарал две седмици в изолация.

Генералният директор на Новозеландската здравна служба Ашли Блумфийлд е съобщил за медиите, че мъжът се е завърнал от Индия в Нова Зеландия на 27 август и е прекарал задължителната изолация от две седмици в Крайстчърч. След завръщането си в Окланд той е проявил симптоми на зараза и е дал положителна проба за COVID-19 на 18 септември.

Блумфийлд отбелязва, че здравните власти все още търсят източника на инфекцията.

"Той може да се е заразил в Индия преди заминаването, а инкубационният период за вируса да е бил необичайно дълъг. Това е рядкост, но може да се случи", казва генералният директор на здравната служба.

Възможно е също мъжът да е прихванал вируса по време на полета до Нова Зеландия, на мястото, където е прекарал задължителната изолация, или по време на полета до Окланд, допълва Ашли Блумфийлд.

"Не изключваме никоя от тези възможности и работим, за да разнищим казуса", казва Блумфийлд.

Нова Зеландия е регистрирала общо 1464 случая на COVID-19. Смъртните случаи са 25. В понеделник активните случаи в страната са 62.

Facebook logo
Бъдете с нас и във