Банкеръ Daily

Свят

Учени създадоха полусинтетични човешки клетки

Учени от Единбургския университет в Шотландия разработиха метод за създаване на синтетични биополимери във вътрешността на жива клетка. Те са добавили в човешки клетки молекули, които при наличие на светлина допринасят за образуване на кислородни радикали и други реактиви. Освен това във вътрешността на клетъчните култури били доставени биологично съвместими мономери, съобщи Физ.орг.

Впоследствие върху културите въздействало ултравиолетово лъчение, което довело до образуване на свободни радикали. Те реагирали с мономери и създали от тях полимери. Специалистите отбелязват, че някои от полимерите били флуоресцентни, създавали наночастици и дори променяли поведението и движението на клетките.

По мнението на учените, получените резултати ще допринесат за развитие на нова област в биохимията. Авторите на изследването възнамеряват подробно да изследват влиянието на полимерите върху клетъчните култури.

През 2017 г. учени от института "Скрипс" в Калифорния създадоха полусинтетични организми, като отгледаха бактерии Е. коли с разширен, шестбуквен генетичен код. Докато всички живи земни организми имат ДНК, изградена от четири бази (обозначавани с буквите G,T,C и A), модифицираната Е. коли е с ДНК с две допълнителни бази X и Y.

Учените от САЩ, Китай и Франция, с ръководител Флойд Ромесбърг от института "Скрипс", са създали синтетични нуклеотиди - молекули, служещи като градивни блокчета на ДНК и РНК, за да направят допълнителна базова двойка и успешно са я вмъкнали в генетичния код на бактерия Е. коли. Това бе първият полусинтетичен организъм с генетичен код от две естествени базови двойки и допълнителна базова двойка. Модифицираните бактерии вече се се развиват и възпроизвеждат нормално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във