Банкеръ Daily

Свят

Учени предлагат спасение от климатичните промени чрез засаждане на гори

Специалисти от Федералния технически университет в Цюрих предложиха да се противопоставим срещу изменението на климата на Земята чрез създаване на нови гигантски гори. Учените смятат, че ако дърветата са засадени в различни части на планетата на обща площ от 0,9 млрд. хектара, това ще изчисти атмосферата на значителна част от парниковите газове, натрупани от човешката дейност. Резултатите от изследванията са публикувани в американското научно списание Science.

Учените за първи път демонстрираха в кои части на света какви дървета могат да растат и колко въглерод могат да съхранят. Водещият автор на изследването, Жан-Франсоа Бастен обясни, че "градовете и земеделските земи са изключени от броя на потенциалните зони за възстановяване на горите, тъй като те са необходими за човешкия живот.

Експертите изчисляват, че при настоящите климатични условия горите на Земята могат да нараснат с 4,4 милиарда хектара. Това е с 1,8 милиарда повече от горската площ (2,6 милиарда хектара). Учените са установили, че на планетата има 0,9 милиарда хектара земя, които, ако горите са засадени върху тях, няма да бъдат засегнати от човешката дейност и по този начин ще могат да действат като „хранилище“ на въглерод, извлечен от атмосферата. Става въпрос за размера на САЩ. Когато новите гори достигнат „зряла” възраст, те ще могат да натрупат 205 милиарда тона въглерод в себе си - тоест повече от две трети от 300 милиарда тона въглерод, който е бил открит в атмосферата в резултат на човешката дейност в индустриалната ера.

Учените са стигнали до заключението, че Русия е най-подходяща за широкомащабно засаждане на дървесина, където са открили потенциално подходящи за тази площ 151 милиона хектара. На второ място - САЩ (103 милиона). Следват Канада (78,4 милиона), Австралия (58 милиона), Бразилия (49,7 милиона) и Китай (40,2 милиона).

През май експертната група към ООН за биоразнообразието предупреди, че голяма част от природата вече е загубена, а това, което ни е останало, продължава да се руши. В предварителен доклад от 1800 страници се констатира, че природата е източник на безброй богатства - вода, храна, енергия, минерали. Тя е щедра към хората. Уловът на риба в световен мащаб се е повишил с 50 процента през последните 50 години. Над 2 милиарда души използват дървата като източник на енергия. Между 25 и 50 процента от фармацевтичните продукти идват от природата. Растенията и микроорганизмите играят ключова роля за филтрирането на водата и за чистия въздух. Флората и океаните поглъщат над половината от емисиите въглероден двуокис, предизвикващ климатичните промени. Но всички тези блага са подложени на унищожение. Хората експлоатират и замърсяват околната среда повече от всякога.

Вече над 40 процента от земите се обработват или са част от градската среда. Незасегнати и "в диво състояние" са едва 13 процента от океаните и 23 процента от земната територия. Изтощаването на обработваемите площи е довело до намаляването на селскостопанските добиви в над 20 процента от земната повърхност, което е засегнало над 3 милиарда души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във