Банкеръ Daily

Свят

Учени от САЩ спечелиха Нобеловата награда за медицина

Нобеловите награди се присъждат от Кралската шведска академия на науките и са на стойност 10 милиона шведски крони (1,15 милиона долара).

Американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян спечелиха Нобеловата награда за медицина през 2021 г. за техните изследвания на рецептори за температура и допир, съобщи в понеделник стокхолмския Нобелов комитет. 

Откритията им обясняват как топлината, студът и допирът предизвикват сигнали в нервната система. Двамата учени показват, че йонните канали са важни за много физиологични процеси. Тези знания се използват за разработване на лечения за редица болести, включително и хроничната болка.

Дейвид Джулиъс е физиолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Той е най-известен с изследването на рецептори, които реагират на ментол, синапено масло и капсаицин, компонент на лютите чушки. Патапутян, биолог от изследователския институт "Скипс", откри нов клас рецептори, които реагират на механично натоварване върху кожата и вътрешните органи.

"Тези революционни открития са пионери в изследванията, чрез които бързо разбрахме как нервните окончания реагират на топлина, студ и механичен стрес. Лауреатите идентифицираха важни липсващи връзки при разбирането на сложните взаимодействия между нашите сетива и околната ни среда", съобщиха от Нобеловия комитет.

Миналата година Нобеловата награда за физиология или медицина спечелиха американецът Харви Олтър, британецът Майкъл Хоутън и американецът Чарлз Райс за откриването на вируса на хепатит С.

Нобеловите награди се присъждат от Кралската шведска академия на науките и са на стойност 10 милиона шведски крони (1,15 милиона долара).

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във