Банкеръ Daily

Свят

Учени от Оксфорд: Коронавирусът уврежда психиката

Много здравни експерти все по-сериозно се тревожат заради рисковете от мозъчни или психически заболявания в резултат от прекаран ковид.

Всеки трети пациент, прекарал Ковид-19, в рамките на следващите шест месеца получава мозъчни или психически увреждания, показва изследване, проведено сред над 230 000 души, главно американци. Авторите на изследването смятат, че пандемията ще доведе до вълна от психически и неврологични проблеми, пише Дойче Веле. 

Учените не знаят по какъв точно начин вирусът може да доведе до депресия и страхова невроза, но установяват, че тъкмо тези две диагнози са най-разпространени сред общо 14-те психически и ментални отклонения, установени след изкаран ковид. По-рядко се регистрират инсулти, деменция и други неврологични смущения, но и тяхната честота е по-висока от обичайното, особено сред пациенти, преболедували тежко.

"За отделните пациент рискът от такива късни ефекти е минимален, но вредите за населението като цяло могат да бъдат сериозни", казва Пол Харис, професор по психиатрия в Оксфорд и научен ръководител на екипа. Неговият колега Макс Таке, също окфордски психиатър, уточнява, че изследователите досега не са успели да разберат биологичните и психологически механизми на тези късни 

 Той настоява спешно да се инвестира в изучаване на феномена, за да може проблемите да бъдат предотвратявани или третирани по медицински път.

Много здравни експерти все по-сериозно се тревожат заради рисковете от мозъчни или психически заболявания в резултат от прекаран ковид. Нека да припомним, че изследване на същия екип учени миналата година вече стигна до сходни изводи: тогава при 20 процента от оцелелите след боледуване от Ковид-19 в рамките на три месеца бяха диагностицирани психически смущения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във