Банкеръ Daily

Свят

Учени: Ограничителните мерки могат да продължат до 2022 г.

В доста песимистична прогноза днес лондонският "Гардиън" цитира мнение на експерти, че мерките за социално (или физическо според друга терминология) дистанциране заради коронавируса може да се наложи да продължат чак до 2022 година. Еднократна карантина няма да може да постави пандемията под контрол, COVID-19 може да рецидивира с нови епидемични взривове в идните години, пишат те.

Вестникът цитира статия на група учени, публикувана в авторитетното научно списание "Сайънс". В нея те стигат до извода, че вторичните взривове могат дори да бъдат по-големи от сегашния, ако наложените ограничения не продължат.

Един от сценариите предрича, че такова завръщане на коронавируса може да се случи дори през 2025 г, ако дотогава все още липсва ваксина или ефикасна терапия.

Цитира се Марк Липсич, професор по епидемиология в Харвардския университет - един от авторите на проучването. "Инфекциите се разпространяват, когато са налице две условия: заразени хора и податливи на зараза хора. Докато не се натрупа много по голям като обем стаден (колективен) имунитет от този, за който знаем сега, . . . мнозинството от населението все още е податливо", казва ученият. "Да се предсказва краят на пандемията през лятото на тази година, не съответства на онова, което знаем за разпространението на инфекциите", посочва той.

Може да се наложи Съединените щати да изтърпят запазване на мерките за социално дистанциране, приети заради пандемията от коронавирус, до 2022 г., предполагат изследователи от Института за обществено здраве към Харвардския университет (Harvard School of Public Health).

Изследването беше публикувано във вторник, когато над 2200 души в САЩ починаха заради Covid-19, което според данни на Ройтерс е рекорд. Общият брой на смъртните случаи в САЩ от вируса вече възлезе на над 28 300. В същото време в страната се обсъжда как икономиката да бъде отворена наново.

"Може да се наложи периодично социално дистанциране и през 2022 г., ако капацитетът на грижи за критични пациенти не се увеличи значително или не стане налично лечение или ваксина за Covid-19", посочват изследователите от Харвард в проучване, публикувано във вторник в списание Science.

Давайки примери от Южна Корея и Сингапур, изследователите посочват, че ефективното дистанциране може да намали напрежението върху системите за здравеопазване и да даде възможност за проследяване на контактите и за карантина.

В същото време проучването признава, че продължителното дистанциране най-вероятно би имало дълбоко отрицателни икономически, социални и образователни последици.

Проучването добавя, че дори в случай на "видима елиминация" на коронавируса, наблюдението на SARS-CoV-2 (медицинското наименование на Covid-19) ще трябва да продължи, тъй като е възможно повторно избухване на заразата дори и през 2024 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във