Банкеръ Daily

Свят

Учени обявиха, че коронавирусът е плод на естествената еволюция

Коронавирусът - SARS-CoV-2, който тръгна от китайския град Ухан миналата година и предизвика COVID-19 пандемия, като се разпространи в десетки страни по света, е продукт на естествената еволюция. Това твърдят група учени, които представят разработката си в престижното списание Nature Medicine.

Учените са установили, че анализът на геномната последователност на SARS-CoV-2 и свързаните с него вируси не открива доказателства, че вирусът е изкуствено произведен в лаборатория или разработен по друг начин.

"Сравнявайки наличните данни за последователността на генома на известни коронавирусни щамове, можем категорично да определим, че SARS-CoV-2 е възникнал чрез естествени процеси", казва Кристиан Андерсен, доктор по имунология и микробиология в института The Scripps Research Institute в Сан Диего, Калифорния. 

Докато учените се опитват да разработят ваксина, изследователите от Австралийския институт, изследващ вируси и инфекции, "Питър Дохърти" изтъкнаха, че са направили важна стъпка в разбирането на вируса. Изследвайки резултатите от кръвта от неидентифицирана жена в 40-те си години, те са открили, че имунната система на хората реагира на коронавируса по същия начин, по който обикновено се бори с грипа. Констатациите помагат на учените да разберат защо някои пациенти се възстановяват, докато други развиват по-сериозни респираторни проблеми, посочват още изследователите.

Китайски учени пък изпробваха ваксина срещу коронавирус върху маймуни. Те установиха, че маймуните произвеждат антитела, които атакуват вируса и предотвратяват повторна инфекция. Заразените с новия вирус маймуни са придобили имунитет срещу заболяването.

На 16 март беше съобщено, че започват клинични тестове за ваксина срещу коронавирус в научния институт "Кайзер Перманент" в Сиатъл, САЩ. 

По данни на Световната здравна организация по света има над 173 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 7000. Регистрирани са случаи в 152 държави. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във