Банкеръ Daily

Свят

Учени: Маските не спират вируса, ако няма дистанция

Носенето на защитна маска не е достатъчно, за да спре разпространението на COVID-19, ако не се спазва дистанция, съобщи електронното издание Юрик алърт.

Американски учени публикуваха в сп."Физикс ъв флуидс" резултати от изследване върху това как маски от пет вида материали влияят на разпространението на капчици с новия коронавирус, когато кихаме и кашляме.

Всеки от изпробваните материали намалява значително броя на разпространяващите се във въздуха капчици с вируса. Но на разстояние по-малко от 1,80 м през повечето от материалите проникват достатъчно капчици, за да пренесат заразата. 

"Маската със сигурност помага, но ако хората са много близо един до друг, остава вероятността от разпространение или заразяване с коронавируса", каза Кришна Кота, преподавател в университета на Ню Мексико и съавтор на публикацията.

"Маските не помагат сами. Помагат маските и дистанцирането заедно".

Една кихавица може да пренесе до 200 милиона малки вирусни частици в зависимост от това колко болен е кихащият. Дори и ако маската блокира голяма част от тези частици, достатъчно количество, за да разболеят друг човек, няма да бъдат спрени и той може да се зарази, ако е наблизо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във