Банкеръ Daily

Свят

Участниците във Втората световна отбелязаха Арденската офанзива

Съюзници и бившият им враг Германия отбелязаха заедно днес 75-ата годишнина от една от най-важните битки във Втората световна война - Арденската офанзива - сложила край на последния опит на Адолф Хитлер да обърне хода на конфликта, съобщи Асошиейтед прес.

Призори на 16 декември над 200 000 германски войници започват неочаквано настъпление през гъстите гори на хълмистата област Ардени в Белгия и Люксембург. Американските войски забавят атаката достатъчно, за да може да дойдат подкрепления и да се обърне ходът на битката по Коледа. След месец боеве започва необратимо настъпление на съюзническите войски в Германия.
Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър отдаде почит на над 19-те хиляди американски войници, загинали в една от най-кървавите битки в историята на страната.

Церемонията се състоя при мемориал, издигнат на хълм в белгийския град Бастон, съобщи Франс прес.

"Техните усилия не само защитиха Америка, но и гарантираха, че народите на Европа ще бъдат отново свободни", каза Еспър, наричайки битката при Ардените "една от най-великите в американската история".

Въпреки че Германия губи много над 10 000 души в битката, продължила и през януари, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер благодари на войските на САЩ.

"В този ден германците биха искали да благодарят на Съединените американски щати. Американските въоръжени сили, заедно с техните съюзници, освободиха Европа и освободиха Германия. Благодарим ви", каза Щайнмайер.

"Загиналите са жертви на омразата, заблудата и разрушителния гняв, чието начало започва от моята страна", заяви германският президент.

Втората проява за деня ще бъде на военно гробище в Люксембург, където е погребан героят от битката при Ардените, американският генерал Джордж Патън, заедно с около 5000 американски войници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във