Банкеръ Daily

Свят

Убийството на Ян Куциак струвало 70 хил. евро

Куциак и приятелката му

Общо 70 хиляди евро са били платени за поръчковото убийство на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му по-рано тази година, обяви днес прокурор, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите на специалния прокурор, чието име не бе огласено, каквато е практиката при тежки наказателни дела, от сумата са били платени 50 хиляди евро. Останалите 20 хиляди евро са били опростен дълг, уточни той на пресконференция.

Ян Куциак и Мартина Кушнирова бяха застреляни в дома си на 21 февруари. Словашките власти тогава съобщиха, че убийството е поръчково и свързано с работата на журналиста, който е разследвал корупция и връзки между местни политици и италиански мафиоти. Убийствата предизвикаха в Словакия масови протести, уволнение на началника на националната полиция и оставката на правителството, припомня АП.

Словашки медии съобщиха днес, че на заседание на Специалния наказателен съд вчера в Банска Бистрица е било постановено, че четиримата заподозрени съучастници в убийството остават под стража. 44-годишната Алена Жужова е обвинена като поръчител, Томаш Сабо - като пряк извършител, Мирослав Марчек - като шофьор, и Золтан Андрушко - като помагач.

Според новинарския уебсайт topky.sk на пресконференция днес словашката главна прокуратура е дала разяснения за развитието на делото. На пресконференцията са присъствали главният прокурор Яромир Чижнар, надзираващи прокурори от специалната прокуратура, началникът на националната полиция Милан Лучански и командващият силите за борба с престъпността НАКА Бранислав Зуриан.

Пред репортери главният прокурор е изказал възмущението си от опитите на политици да се месят в разследването и е подчертал, че има пълно доверие в следователите. Чижнар обещал, че обществеността ще бъде информирана за хода на разследването.

На пресконференцията било съобщено, че някои от четиримата обвиняеми са били осъждани в миналото, но не за престъпления с насилие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във