Банкеръ Daily

Свят

Убийците на хаитянския президент нахлули в тайванското посолство

Тайван съобщи днес, че 11 заподозрени, издирвани от разследващите убийството на хаитянския президент Жовенел Моиз, са влезли с взлом в комплекса на тайванското посолство в столицата на Хаити - Порт о пренс, преди да бъдат задържани от полицията, предаде Франс прес.

Говорителка на тайванското външно министерство каза, че след убийството посолството е било затворено в сряда "по съображения за сигурност".

"Рано сутринта на 8 юли охраната на посолството открила, че група въоръжени са влезли с взлом в двора", после незабавно съобщила на персонала на мисията и хаитянската полиция, посочи пред АФП говорителката.

"По искане на хаитянското правителство и с цел да съдейства за залавяне на заподозрените посолството разреши на хаитянската полиция да влезе в периметъра на посолството", добави говорителката.

В комюнике, поместено на сайта й, тайванската мисия в Порт о пренс описва мъжете като "наемници" и заподозрени в "жестокото и варварско" убийство, а полицейската операция - като бърза и ефективна.

Мисията на Тайван в Хаити се намира недалеч от сградата, където Моиз бе убит. Хаити е сред 15-те държави, чиято дипломация все още признава Тайван за Китай, а не Китайската народна република, напомня АФП.

Жовенел Моиз е убит от отряд тежковъоръжени командоси, включващ 26-ма колумбийци и двама американци от хаитянски произход, съобщиха по-рано властите, цитирани от Ройтерс. Снощи полицията заяви, че са арестувани двамата американци и 15 от колумбийците.

Властите на Хаити не възнамеряват да променят датата на президентските избори и на референдума за нова конституция след убийството на президента Жовенел Моиз, предаде Ройтерс.

"Изборите не бяха насрочени, за да може Жовенел Моиз да стане президент, а за да имаме една по-стабилна страна и една по-стабилна политическа система", заяви пред Ройтерс Матиас Пиер, министърът на Хаити, отговарящ за организирането на изборите.

Пиер съобщи също така, че до избирането на нов президент на Хаити функциите на президент ще изпълнява изпълняващият длъжността министър-председател Клод Жозеф.

Изборите и референдумът бяха насрочени за 26 септември преди Моиз да бъде убит тази седмица. Ако на президентските избори се стигне до втори тур, той ще бъде произведен на 21 ноември.

Проектът за нова конституция на Хаити предвижда предоставянето на широки правомощия на президента, премахването на сената и създаването на еднокамарен парламент и президентските избори занапред да бъде произвеждани само в един тур.

Facebook logo
Бъдете с нас и във