Банкеръ Daily

Свят

Твърдо: Великобритания няма да остане в митническия съюз на ЕС

Премиерът Тереза Мей ще извади Великобритания от митническия съюз след излизането от ЕС, пишат британски вестници, позовавайки се на "Даунинг стрийт".

Източници от "Даунинг стрийт" заявиха, че Великобритания "категорично ще напусне митническия съюз". Повод за това изявление станаха спекулациите, че Мей възнамерява да смекчи позицията си за Брексит. Това предизвика сериозни вълнения в парламентарната група на Консервативната партия и дори твърдения, че Тереза Мей може да бъде сменена, пише "Индипендънт", цитиран от БНР.

Кабинетът на Мей предприе тази стъпка за успокояване на привържениците на Брексит след предупрежденията от видни техни представители и медийните съобщения, че евроскептичното крило в Консервативната партия може да се опита да свали премиера от власт, ако тя се обедини с проевропейски министри като финансовия Филип Хамънд и на вътрешните работи Амбър Ръд в опит да запази митническия съюз, отбелязва "Телеграф".

Този ход на "Даунинг стрийт" обаче ще разгневи привържениците на оставането в ЕС, надяващи се Лондон да сключи споразумение с Брюксел, което да предвижда да се запазят близките отношения и в бъдеще, коментира "Гардиън".

Уверението за категоричното излизане от митническия съюз бе направено в навечерието на посещението в Лондон на главния преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние и в момент, когато Брюксел се готви да започне преговорите за преходния период в отношенията с Обединеното кралство след Брексит. По-подробни решения ще се вземат на министерски заседания в сряда и четвъртък, когато ще се изработи позицията на Лондон за предстоящия нов кръг преговори с ЕС, отбелязва вестникът.

Според "Дейли телеграф"това означава, че е настъпил кардинален обрат в позицията на Мей, която само преди няколко дни отказа да изключи възможността за оставане в митническия съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във