Банкеръ Daily

Свят

Твърдят, че Саакашвили е подготвял заговор за преврат

Грузинската служба за държавна сигурност каза днес, че планирани протести на опозицията са част от заговор за преврат, замислен и управляван от вкарания в затвора бивш президент Михаил Саакашвили, предаде Ройтерс. Това твърдение може да породи напрежение между силите за сигурност и поддръжниците на опозицията, които възнамеряват да излязат на протест пред затвора в град Рустави, югоизточно от столицата, където се намира Саакашвили.

"Организаторите на протестите възнамеряват да блокират правителствени сгради", каза говорител на една от службите за държавна сигурност, цитиран от ТАСС. "Тези действия, чиято цел е да бъде насилствено превзета властта, са планирани от осъдения Михаил Саакашвили от затвора", продължи той.

Според адвокатите на 53-годишния Саакашвили той води гладна стачка от повече от месец. Нито той, нито адвокатите му все още не са коментирали съобщението. Бившият президент излежава присъда от шест години, след като бе осъден задочно през 2018 г. по обвинения в злоупотреба с власт и укриване на доказателства, докато е бил държавен глава. Той отрича обвиненията и твърди, че те са политически мотивирани.

Саакашвили беше начело на "Революцията на розите" през 2003 г., която свали от власт опитния лидер Едуард Шеварднадзе. Саакашвили беше президент от 2004 г. до 2013 г., когато напусна страната и направи политическа кариера в Украйна. Той беше арестуван на 1 октомври, след като се върна в Грузия в навечерието на местни избори. Тогава твърдеше, че е на мисия да обедини опозицията и да спаси страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във