Банкеръ Daily

Свят

Твърденията на анонимния разобличител на Тръмп са много достоверни

Председателят на комисията по разузнаването към Камарата на представителите в САЩ Адам Шиф нарече "силно смущаваща" и "много достоверна" жалбата на анонимния разобличител от разузнавателните среди, предаде Асошиейтед прес.

Комисиите по разузнаването към двете камари на Конгреса разгледаха вчера жалбата, до която директорът на националното разузнаване Джоузеф Магуайър не им даваше достъп в продължение на няколко седмици с аргумента, че въпросът не е спешен.

Тя се отнася отчасти до контактите между президента на САЩ Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски. Белият дом представи вчера стенограма от разговор през юли между двамата, в който Тръмп иска от Зеленски да разследва политическия му съперник Джо Байдън и неговото семейство.

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън заяви, че Доналд Тръмп е извършил "директна атака" срещу независимостта на американското министерство на правосъдието и срещу върховенството на правото.

Байдън каза, че стенограмата от разговора на Тръмп със Зеленски показва, че Тръмп е опитал да "оклевети вътрешнополитически опонент".

"Също така научихме, че той е планирал да замеси министерството на отбраната на САЩ в тази схема - директна атака срещу независимостта на това министерство, независимост, която е в основата на върховенството на правото", каза в комюнике Байдън.

Така, по думите на Байдън - фаворит за номинацията на Демократическата партия за президентските избори догодина - Тръмп е нарушил президентската си клетва.

Стенограмата от разговора между Тръмп и Зеленски предизвика оживени реакции в Украйна.

Разговорът с Тръмп "показа Зеленски в много неблагоприятна светлина", каза във "Фейсбук" опозиционният прозападен депутат Володимир Ариев, приближен на бившия президент Петро Порошенко. Според него Зеленски на практика е "обещал" на събеседника си да проведе разследване срещу неговия политически съперник Джо Байдън.

Друг подкрепящ Порошенко депутат на име Микола Княжицки заяви, че украинският президент заслужава "отстраняване от власт" заради заявената от него амбиция да контролира генералния прокурор.

"Срам и позор", реагира във "Фейсбук" журналистката Настя Станко. Според Евген Магда, директор на Института за световна политика в Киев, стенограмата показва, че Зеленски "няма ни най-малка представа от изкуството на водене на преговори, нито от международно право".

На съвсем друго мнение е Маркиян Лубкивски, бивш посланик, станал след това съветник на бившата премиерка Юлия Тимошенко. "Няма нищо престъпно тук. Президентът Зеленски се е държал коректно", смята той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във