Банкеръ Daily

Свят

Туск: Външни сили стоят зад решението на Великобритания да напусне ЕС

Външни влияния са отговорни за решението на Великобритания да напусне ЕС, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той направи този коментар по повод предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за революционни промени в ЕС и за укрепването на Общността.

Изцяло подкрепям начина на мислене на президента Макрон, посочи Туск. Нашата най-голяма свобода е демокрацията - свободата да избираме кой ни ръководи, докато външни сили опитват да повлияят на нашите решения във всички избори, цитира той изложението на френския президент. Има външни сили против ЕС, които се стараят - открито или тайно - да влияят на европейския демократичен избор и така стана с Брексит и други европейски кампании, поясни Туск, цитиран от БТА.

Той предупреди, че това може да се случи отново на изборите за евродепутати през май. Затова призовавам всички, които ги е грижа за ЕС, да работят в тясно сътрудничество до изборите и след това. Не позволявайте политически партии, финансирани от външни и враждебни сили, да решават основните задачи пред ЕС и да определят ръководителите на общностните институции. Не можем да чакаме възраждането на Европа, то трябва да започне сега, добави Туск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във