Банкеръ Daily

Свят

Туск: Великобритания може и да остане в ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че Великобритания може да остане в ЕС.

Преди двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, където премиерът на Великобритания Тереза Мей ще разкрие плановете си за Брексит пред евролидерите, Туск отбеляза, че процесът е обратим и Обединеното кралство може да остане в ЕС.

"Някои от моите британски приятели ме попитаха дали Брексит е обратим и дали мога да си представя резултат, при който Великобритания остава част от ЕС", каза Туск пред журналисти.

"Аз им отговорих, че в действителност ЕС е създаден на основата на мечти, които са изглеждали като невъзможни за изпълнение, така че кой знае", добави бившият полски премиер. "Можете да кажете, че съм мечтател, но аз далеч не съм единственият", поясни той.

Туск използва популярната песен на Джон Ленън "Imagine", за да помечтае Великобритания да остане в ЕС.

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон и германският финансов министър Волфганг Шойбле заявиха, че вратата за Великобритания остава отворена.

Въпреки че е участвал на 80 срещи общо като премиер на Полша и председател на Европейския съвет, "никога преди не съм имал толкова силна вяра, че нещата се насочват в по-добра посока", каза още Туск. "Нашият оптимизъм трябва да бъде изключително предпазлив, но имаме добра причина да говорим за това", завърши той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във