Банкеръ Daily

Свят

Туск: Срещата ЕС - Канада утре все още е възможна

Срещата в Брюксел, на която да бъде подписано Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между ЕС и Канада, все още е възможна, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БНР.

Снощи до 23.00 часа регионалните власти на Валония са обсъждали с представители на белгийското правителство и Еврокомисията възможните компромиси по СЕТА. Тази сутрин е имало още 2 часа преговори, а нова среща е насрочена за 16.00 часа българско време. Разговорите напреднаха, заяви федералният министър Дидие Рейндерс.

"Докато говорим, срещата на високо равнище утре все още е възможна", заяви пред депутатите в Европарламента председателят на Съвета Доналд Туск.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер уточни, че СЕТА може да се осъществи и по-късно, без срещи на върха: "Въпросът не е дали утре ще подпишем. Целта е да се постигне днес споразумение, така че Кралство Белгия да може да подпише споразумението в съответния подходящ момент".

Без гласът на Белгия търговското споразумение с Канада не може да влезе в сила, а управляващите регионалната власт във Валония искат още гаранции в текста.

Ако СЕТА бъде подписана от ЕС, Канада е готова да свали визите за български граждани от 2017 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във