Банкеръ Daily

Свят

Туск призова Турция да спре "незаконните" сондажи край Кипър

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес Турция да спре "незаконните" сондажи край бреговете на Кипър, като каза, че тези действия вредят на усилията за повторно обединение на етнически разделения остров и подкопават отношенията на Анкара с ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Туск заяви, че присъствието му в Никозия е демонстрация за "пълната подкрепа" на ЕС за членката на ЕС Кипър.

През последната седмица Турция активизира дейността си за сондажи като изпрати сондажен кораб, ескортиран от военни кораби, в район на Средиземно море, където кипърските гръцки власти вече са възложили на компании на Италия и Франция да извършват проучвания за въглеводороди.

Туск заяви, че лидерите от ЕС вече "остро са осъдили" предишните сондажни дейности на Турция в район, в който Кипър има изключителни икономически права и че ЕС "застава единен" в подкрепа на Кипър във връзка с последните действия на Анкара.

Но кипърският президент Никос Анастасиадис настоя за "по-конкретен отговор", като заяви, че ЕС разполага с инструменти, за да защити своя авторитет и че "законността трябва да надделее над правото на джунглата", което Турция иска да наложи в Източното Средиземноморие.

ЕС по-рано наложи първоначални санкции на Турция заради сондажите й край Кипър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във