Банкеръ Daily

Свят

Туск предложи София за среща на върха на ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на 17 май догодина в София да се състои среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани. Това е залегнало в списък с предложения за работната програма на Европейския съвет до средата на 2019 година.

В писмо до държавните и правителствените глави в ЕС по повод заседанието на Европейския съвет в Брюксел в края на тази седмица Туск отбелязва, че по множество теми засега в Общността има разногласия. Той предлага въпросите, които се намират в застой, да бъдат обсъждани редовно, а когато постигането на единомислие е невъзможно, да се прибягва към т.нар. засилено сътрудничество. Тази процедура предвижда държави от ЕС, които са съгласни с дадено предложение, да го одобрят и прилагат при запазването на възможността за присъединяване на останалите по всяко време.

Туск предлага, когато е необходимо, за да реши откритите въпроси, Европейският съвет да заседава по-често. Предлага се също занапред да бъде изготвян списък на неразбирателствата, за да бъдат по-нагледни и това да улесни политическите преговори в търсенето на решение.

Според предложената от него програма в периода на българското председателство на Съвета на ЕС догодина се предвижда на най-високо равнище да бъдат обсъдени изборите за следващия Европейски парламент, с възможност отново предварително да се състезават кандидатите за следващ председател на Европейската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във