Банкеръ Daily

Свят

Туск: Предложението на Мей за гражданите на ЕС на Острова са под очакванията ни

Предложението на премиера Тереза Мей относно опазването на правата на пребиваващите във Великобритания граждани на ЕС след Брексита е "под очакванията". Това заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Правата на гражданите са приоритет номер едно за 27-те от ЕС и ние заявихме ясно своята позиция. Искаме да гарантираме пълните права на гражданите на ЕС и Обединеното кралство след Бресита", каза Туск по време на двудневната среща на върха на ЕС, на която Мей очерта плана си.

"Моето първо впечатление е, че предложението на Обединеното кралство е под нашите очаквания и че то рискува да влоши положението на гражданите. Но нашият преговорен екип ще трябва да анализира предложението ред по ред, когато го получим на хартия", каза председателят на Европейския съвет.

Около три милиона граждани на страни от ЕС пребивават постоянно във Великобритания, а към милион и половина британци живеят на континента. Гарантирането на техните права е ключов момент от започналите преговори за Брексита. Вчера Тереза Мей обеща, че нито един гражданин на ЕС, който сега живее във Великобритания, няма да бъде принуден да напусне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във