Банкеръ Daily

Свят

Туск: Полша ще се махне от ЕС щом спре да получава средства от него

Управляващите в Полша консерватори националисти биха се опитали да извадят страната от Европейския съюз веднага щом страната стане нетен вносител в бюджета, увери председателят на Европейския съвет, бившият полски премиер центрист Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

В интервю за полския либерален католически седмичник "Тигодник повшехни" Туск отбелязва, че много от ключовите решения на консервативното правителство във Варшава "отговарят на интересите и очакванията на Москва".

Бившият полски премиер е основен съперник на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински. Той направи това изявление на фона на поредицата конфликти с ЕС, в които затъна Полша заради спорните си съдебни реформи, накарали миналия месец Брюксел да задейства безпрецедентни наказателни процедури, отбелязва Франс прес.

"За ПиС ползата от членството в ЕС се свежда до финансовата страна, без да се вземат предвид другите предимства като общия пазар, законовия ред, гаранциите за сигурността и т. н." казва Туск.

Докато получените европейски средства надхвърлят вноската ни, членството, според тях, си струва. Допускам, че в деня, когато Полша стане част от нетните вносители, полските управляващи ще решат да попитат поляците дали все още искат страната им да остане в ЕС, а после ще се постараят да ги накарат да вярват, че трябва да се сбогуват с Евросъюза, обяснява той своята позиция.

Няма известен начин да се прогнозира кога Полша би могла да стане нетен вносител. За момента тя е най-големият бенефициент на европейски фондове със 7,1 милиарда евро през 2016 г., припомня АФП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във