Банкеръ Daily

Свят

Туск оглави полската опозиционна партия "Гражданска платформа"

Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск застана начело на полската опозиционна партия "Гражданска платформа", завръщайки се в първите редици на полската политика, предаде Франс прес, цитирайки говорител на партията.

След оставка на председателя на партията Борис Будка председателският пост е поет от Доналд Туск, съобщи след заседание на Националния съвет на "Гражданска платформа" говорителят на формацията Ян Грабец.

Падането на комунистическия режим бележи първите стъпки на Туск в политиката. През 1991 година той е един от основателите на „Либералнодемократичния конгрес“ (ЛДК). На първите свободни избори в Полша партията печели 7,5 % от гласовете, което ѝ отрежда 37 места (от общо 460) в долната камара на парламента – Сейма. Сред избраните за депутат е и Доналд Туск. Това поставя началото на дългата му политическа кариера, преминала през позициите на депутат, заместник-председател на Сейма, член на Сената, кандидат за президент и впоследствие министър-председател на Полската република.

На 30 август 2014 г. е избран за президент на Европейския съвет. Встъпва в длъжност на 1 декември 2014 г. -  до 30 ноември 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във