Банкеръ Daily

Свят

Туск обяви за приоритет правата на гражданите при преговорите по Brexit

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Великобритания ще се изправи пред един обединен блок от 27 страни членки през двете години на преговорите за Брекзит, и подчерта, че благосъстоянието на гражданите ще бъде приоритет,  съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

При пристигането си в Брюксел за извънредно заседание на Европейския съвет без британско участие, посветено на Брекзита, Туск подчерта, че 27-те страни от ЕС трябва да останат единни, за да приключат преговорите с Лондон, съобщи ТАСС. Той допълни, че чувства пълната подкрепа на всички страни - както на европейските институции, така и на лидерите на страните членки.

"Всички страни в преговорите се нуждаят от солидни гаранции за всички граждани и техните семейства, които ще бъдат засегнати от Брекзита от двете страни. Това трябва да бъде приоритет номер едно",  подчерта Туск.

Държавният глава Румен Радев ще представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет в Брюксел днес. Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки от ЕС е посветена на обсъждането и приемането на политическите насоки за водене на преговорите с Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз.

Самите преговори трябва да започнат малко след насрочените за 8 юни предсрочни парламентарни избори във Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във