Банкеръ Daily

Свят

Туск: Има вероятност между 20 и 30 процента Брексит да бъде спрян

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск твърди в интервю за испанския в. "Вангуардия", че все още има вероятност между 20 и 30 процента Брексит да бъде спрян.

Днес шансът ни да няма Брексит е от 20 до 30 процента, а това не е малко, посочва Туск. 

С всеки изминал месец става все по-ясно, че излизането на Великобритания от ЕС ще се различава от това, което са си представяли неговите инициатори.

Срокът за Брексит изтича през октомври, но аз ще настоявам да се налагат ограничения във времето за решението на Великобритания. Когато става дума за Брексит, няма за къде да се бърза.

Никога няма да има Съединени щати на Европа по подобие на САЩ, допълни Туск.

Безспорно ерата на оптимистичните илюзии приключи. За поляците е особено болезнено, тъй като отдавна мечтаехме да влезем в Европейския съюз, посочва Туск, който е и бивш полски премиер. 

След 2004 г. мнозина вярваха в един щастлив край на историята. От политическа гледна точка Западът трябва да означава край на битките, които винаги са ни съпровождали. През последните години обаче Европа се сблъска с драматични предизвикателства, но аз не съм фаталист, посочва председателят на ЕС в отговор на въпроса дали Европа не е хвърлила ръкавица на Европа, след като враговете й стават все по-силни, а в същото време тя е все по-разединена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във