Банкеръ Daily

Свят

Туск и Столтенберг приветстваха ратификацията на Преспанското споразумение

Йенс Столтенберг и Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства днес ратификацията на Преспанското споразумение от гръцкия парламент, предаде МИА.

"Те имаха въображение, те поеха риска, те бяха готови да пожертват собствените си интереси за общото благо. Зоран, Ципрас - добра работа! Невъзможната мисия беше изпълнена!", написа Туск в Туитър.

Приветствам днешното утвърждаване от гръцкия парламент на Преспанското споразумение, написа в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това е важен принос за стабилността и напредъка на целия регион, добави той. Очаквам бъдещото присъединяване на Република Северна Македония към НАТО, посочва Столтенберг.

НАТО заяви по-рано, че преговорите за присъединяването на страната към алианса по същество са приключили и единственото оставащо условие за приемането на Скопие в пакта е одобрението и приложението на споразумението от Преспа.

След завършването на процедурите около споразумението се очаква останалите страни от алианса единодушно да поканят Македония да стане 30-ата държава от военнополитическия съюз.

Днес е един труден, неприятен ден за Гърция, заяви след днешната ратификация на Преспанското споразумение от гръцкия парламент лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия Кириакос Мицотакис, цитиран от агенция АНА-МПА.

Мицотакис заяви, че гръцкото правителство "с едно конюнктурно мнозинство гласува вредното Преспанско споразумение. Ратификацията му означава официалното признаване на македонския език и идентичност на жителите на Скопие за първи път от гръцко правителство. Така се изоставя една национална линия от десетилетия."

Според лидера на "Нова демокрация" тези "партийни пазарлъци" и "цинизмът на СИРИЗА" могат да поставят началото на нови беди. Той призовава гърците да покажат демократична зрялост далеч от крайности и прогнозира, че "отговорът им пред урните ще бъде съкрушителен".

Facebook logo
Бъдете с нас и във