Банкеръ Daily

Свят

Туск: ЕС трябва да е готов за най-лошото със САЩ

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес предупреди, че ЕС може да се надява на най-доброто в отношенията със САЩ, но трябва да се приготви за най-лошото. Тази оценка той прави в навечерието на предстоящото утре и вдругиден двудневно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Въпреки неуморните ни усилия да запазим единството на Запада, трансатлантическите отношения са поставени на голямо изпитание заради политиките на президента на САЩ Доналд Тръмп. За съжаление разделението не е само по търговските въпроси. Нека се надяваме на най-доброто, но трябва да се подготвим за най-лошото, се посочва в писмо на Туск до неговите колеги в Европейския съвет.

Разговорите за миграцията стават все по-сгорещени и изглежда ще бъдат основни на предстоящото заседание, добавя той. Туск предлага да бъде обсъдено обособяването на миграционни лагери извън ЕС, под надзора на ООН. Той настоява в новият бюджет на ЕС да има перо, отделено за борба с незаконната миграция. По негово мнение е необходимо ЕС да окаже пълна подкрепа за либийската брегова охрана.

ЕС трябва да бъде в състояние да решава кой има право да навлиза на негова земя. Ако не успеем да постигнем тази цел, ще бъде ярка проява на слабост от наша страна, би изглеждало сякаш нямаме външна граница. Европейците отдавна очакват да проявим решимост, за да възстановим чувството им за сигурност. Това е така, не защото хората внезапно са станали ксенофоби, а защото е работа на всички управляващи да прилагат закона, да защитават земята и границата, за които са отговорни, добавя той.

Туск отбелязва, че миграционната криза създава почва за новопоявилите се крайни политически движения, които убеждават хората в нуждата от "твърда ръка", в разрез с либералния и европейския дух, с уклон към открит авторитаризъм. Ако хората повярват, че само тези сили са решението, ще повярват и на всичко, което те им кажат. Залозите са много големи, а времето е малко, отбелязва той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във