Банкеръ Daily

Свят

Туск: Дали Лондон не се отказва от Брексит?

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск публично изказа предположение, че Великобритания може да се откаже от Брексит. 

"Политиците идват и си отиват, но проблемите, които създават на хората, остават. Само мога да съжалявам, че идеята за Брексит не си замина с Дейвис и Джонсън. Но... кой знае", написа Туск в Туитър.

Повод за коментара на Туск бе новината, че британският външен министър Борис Джонсън си е подал оставката. Часове по-рано стана известно, че министърът за Брексит Дейвид Дейвис също се разделя с поста си по свое желание. И двамата бяха привърженици на т.нар. твърд Брексит.

Оставката на Дейвис предизвика "бягство на брекситърите" от британското правителство, обявиха междувременно еврочиновници в Брюксел, и оприличиха министъра по въпросите на Брексит и неговите политически съмишленици на "плъхове, бягащи от потъващия кораб", пише "Дейли телеграф", цитиран от Фокус.

"Оставката на Дейвис означава, че той не иска да поема отговорността за мекия Брексит, но на мен ми изглежда, все едно изобщо не иска да поема никаква отговорност", заяви един евробюрократ. "Това започва да изглежда като бягство на брекситърите".

"Те забъркаха каша във вашата страна и сега напускат, за да заемат по-сигурни позиции. Плъховете напускат потъващия кораб... както гласи старата поговорка", добави дипломатът.

Представители на 27-те останали страни членки признаха, че Дейвис е бил отстранен от преговорите преди много време в полза на любимеца на премиера Тереза Мей Оливър Робинс и че неговото напускане няма да има никакъв ефект върху разговорите, пише още вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във