Банкеръ Daily

Свят

Туск: Ако има "Брексит", ще е твърд!

Изборът пред Великобритания е "твърд Брексит" или оставане в ЕС, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Страната ще открие, че всяка форма на развод с ЕС ще означава вреден "твърд Брексит", се аргументира председателят на Европейския съвет.

Туск призна, че хипотезата Великобритания да остане в съюза след референдума от юли е крайно неправдоподобна. Страната обаче има много малък шанс да си осигури "мек Брексит", подчерта в същото време той в реч пред Европейския политически център в Брюксел.

"Според мен единствената реална алтернатива на "твърдия Брексит" е да няма Брексит", но днес трудно може да се вярва в подобна възможност, обобщи Туск.

Туск направи изявлението си, след като вчера британският външен министър Борис Джонсън се опита да разсее страховете, че Великобритания върви към "грозен развод" с ЕС и вместо това представи "Брексит" като възможност за нови отношения. Джонсън сподели, че според него Евросъюзът няма изгода да наказва британския финансов сектор и изрази надежда, че Лондон ще договори сделка с по-висока стойност от сегашните търговски отношения със страните-членки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във