Банкеръ Daily

Свят

Турският военен министър не смята, че Гърция иска да воюва със страната му

Хулуси Акар

Вестник "Акшам" и в."Йени шафак" отделят внимание на първа страница на коментари на турския министър на отбраната Хулуси Акар за отношенията с Гърция и ситуацията в Либия, направени в предаване но телевизия А Хабер.

Акар е омаловажил изказване на гръцкия си колега Никос Дендиас, направено преди седмица, за това, че Гърция е готова на военен конфликт с Турция, за да защити суверенните си права в Средиземно море. Той е заявил, че не смята, че Гърция ще иска да воюва с Турция и е определил думите на гръцкия си колега като неволна грешка на езика.

Акар е подчертал, че Турция вярва, че всички проблеми с Гърция във връзка с границите могат да се решат на основата на добросъседството и чрез мирен диалог. Той е призовал за подновяване на техническите преговори с гръцката страна за решаване на проблемите.

За удвояване на опитите за незаконно пресичане на гръцко-турската граница през последния ден по река Еврос (Марица) съобщава на първа страница атинският ежедневник "Катимерини". Вчера в района гръцките сили за сигурност са осуетили преминаването на 400 души на гръцка територия от Турция. Според информациите се наблюдава засилено движение и по турските брегове и прехвърляне на мигранти на места, откъдето обикновено се извършват опитите да преминат с лодки до гръцките острови в източната част на Егейско море.

"Димократия" пише, че въпреки напрежението Гърция купува въоръжение от Турция. Според публикацията Атина купувала от Анкара ръчни гранати, торпеда, мини, пушки, оръдия и боеприпаси. "Общо два милиарда (евро) подаряваме всяка година на провокативния Ердоган", коментира вестникът.

В доклад на Държавния департамент на САЩ се подчертава необходимостта от запазване на мултиконфесионалния характер на храма "Света София" в Истанбул. Същевременно САЩ призовават Турция да отвори семинарията на остров Халки (Хейбелиада), съобщава "Катимерини".

Facebook logo
Бъдете с нас и във