Банкеръ Daily

Свят

Турският съд върна делото за закриване на прокюрдска партия

Турският Конституционен съд

Турският Конституционен съд е върнал на главната прокуратура на Касационния съд обвинителния акт по делото с искане за закриване на прокюрдската Демократична партия на народите/ДПН/ заради установени процедурни пропуски в него, съобщи Анадолската агенция.

Днес Общото събрание на турския Конституционен съд проведе първо разглеждане на делото с искане за закриване на ДПН, заведено от главния прокурор на Касационния съд Бекир Шахин.

Общото събрание на Конституционния съд е установило процедурни пропуски в обвинителния акт и е взело решение той да бъде върнат на главната прокуратура на Касационния съд за попълване на пропуските.

След като главната прокуратура на Касационния съд попълни пропуските и внесе отново обвинителния акт в Конституционният съд, ще бъде проведено отново първо разглеждане на делото. Общото събрание ще се събере отново на заседание на дата, която ще бъде определена по-късно, и ще вземе решение дали приема обвинителния акт.

Ако обвинителният акт бъде приет, ДПН ще трябва да изпрати предварителната си защита в съда. След това на определена от съда дата двете страни по делото ще трябва да изложат устно съответно обвинението и защитата. Когато предварителната процедура приключи, членовете на съда ще започнат обсъждане по същество на искането за закриване на прокюрдската партия.

За взимането на решение за евентуално закриване на ДПН ще е нужно мнозинство от две трети, т. е. гласовете на 10 членове от 15-членния състав на съда.

На 17 март главният прокурор на Касационния съд Бекир Шахин заведе в Конституционния съд дело с искане за закриване на Демократична партия на народите /ДПН/ - третата по големина партия в турския парламент, по обвинение във връзки с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. В обвинителния акт, внесен от прокурора, се посочва, че ръководителите и членовете на ДПН действат заедно с терористичната организация ПКК, явявайки се нейно разклонение, и целят да разрушат неделимото единство на държавата с народа.

В случай че ДПН действително бъде закрита, на членовете, чиито изявления и действия са довели до закриването й, ще бъде наложена петгодишна забрана да участват като основатели, членове, ръководители или наблюдатели в друга политическа формация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във