Банкеръ Daily

Свят

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна на изненадваща визита в Тунис

Реджеп Ердоган и Каис Сайед

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на необявено предварително посещение в Тунис, съобщи неговият говорител, цитиран от Ройтерс. Ердоган ще разговаря с туниския си колега Каис Сайед. Целта на посещението не бе уточнена.

Визитата идва на фона на активните напоследък усилия на Турция да сключи споразумения със страните от Средиземноморието, където Анкара спори с Гърция за залежите на въглеводороди около разделения остров Кипър, отбелязва Ройтерс.
Миналия месец Турция подписа споразумение за разграничаване на морските пространства с международно признатото правителство в Либия - стъпка, с която разгневи Гърция. Атина смята, че споразумението нарушава международното право, докато Анкара посочва, че иска да защити своите права в региона и твърди, че сделката е в съответствие с морските закони.

От кабинета на Ердоган съобщиха, че турският президент е придружаван в Тунис от министрите на външните работи и на отбраната, както и от директора на агенцията за разузнаване. Друга информация за целта на посещението и съдържанието на разговорите не бе съобщена, посочва Ройтерс.

Посещението на Ердоган в Тунис е първата визита на чуждестранен държавен глава след избирането на президента Каис Сайед на изборите през октомври.

В рамките на разширеното сътрудничество със съседната на Тунис Либия, Анкара подписа и споразумение за военно сътрудничество с Правителството на националното съгласие на Файез ел Сарадж. Ердоган каза, че Турция може да изпрати войници в Либия в подкрепа на правителството на Сарадж, което от месеци води сражения със силите на маршал Халифа Хафтар от непризнатия център на властта в източния град Бенгази.

Вчера говорителят на Ердоган Ибрахим Калън каза, че Турция работи по законопроект, който ще позволи изпращането на турски военни в Либия. Турция вече е оказвала военна подкрепа на Правителството на националното съгласие, въпреки оръжейното ембарго на ООН, отбелязва Ройтерс, като се позовава на доклад на световната организация. ДПА припомня, че Турция и Катар подкрепят правителството на Сарадж в Либия, докато Египет, Обединените арабски емирства и Русия подкрепят силите на Халифа Хафтар, който обяви през април офанзива за превземане на Триполи.

По-късно президентите на Турция и Тунис - Реджеп Тайип Ердоган и Каис Сайед, са обсъдили необходимите стъпки за прекратяване на огъня в Либия, предадоха Ройтерс и ТАСС. Петнайсет минути след изненадващата визита на Ердоган, в Тунис е пристигнал и ръководителят на международно признатото правителство на Либия Файез ел Сарадж, съобщи арабският телевизионен канал Ал Хадас, цитиран от ТАСС.

На съвместна пресконференция с Каис Сайед, турският президент Ердоган изрази увереност, че Тунис може да има "ценен и конструктивен" принос за постигането на стабилност в Либия. Ердоган се обяви за възможно най-скорошно прекратяване на огъня в Либия. "Ние вярваме, че Тунис ще помогне за постигането на стабилност в Либия. Обсъдихме със Сайед стъпките, които можем да предприемем заедно, за да постигнем прекратяване на огъня в Либия и да се премине към политическо решение на конфликта. Негативният развой на събитията в Либия се отразява не само на страната, но и на съседите, на първо място Тунис", посочи Ердоган, цитиран от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във