Банкеръ Daily

Свят

Турски знаменитости застанаха зад опозиционния кандидат-кмет на Истанбул

Екрем Имамоглу и негови привърженици

Турски знаменитости се обявиха в Интернет против решението на Висшата избирателна комисия (ВИК) да анулира и наложи повторение на изборите за кмет на Истанбул, съобщават турски медии.

Много известни хора на изкуството в Турция споделиха хаштага #herseycokguzelolacak. т.е. "всичко ще бъде много хубаво" - реплика, която се превърна в лозунг на опозиционния кандидат-кмет на Истанбул Екрем Имамоглу. Той бе принуден да върне кметския мандат след решението на ВИК да анулира изборите в Истанбул от 31 март, но отново ще бъде кандидат на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и на насрочените за 23 юни повторни избори в Истанбул.

Лозунгът е част от изказване на Имамоглу към неговите симпатизанти, след като ВИК взе в понеделник спорното решение за анулиране на вота. Цитатът успя да се наложи за броени часове и се превърна в мото на новата предизборна кампания на НРП в Истанбул.

Турската поппевица Дениз Йозчелик дори написа песен, посветена на Имамоглу, озаглавена "Всичко ще бъде много хубаво", съобщи днес електронното издание на в. "Сьозджу".

"Всичко ще бъде много хубаво, почакай, слънцето тепърва ще изгрее, въпреки бурите, светлината ще победи", се пее в песента на Йозчелик.

Междувременно хаштагът бързо се разпространи в социалните мрежи като израз на подкрепа за опозиционния кандидат, гняв заради решението на Комисията и оптимизъм на истанбулчани за предстоящите нови избори.

Към местните знаменитости, споделили хаштага, се присъедини и американският актьор Марк Хамил, известен най-вече с ролята си на Люк Скайуокър от поредицата "Междузвездни войни". Той бе призован да го направи от свой последовател турчин, който обясни, че "в Турция имаме изборен проблем заради правителството".

Славата на лозунга излезе отвъд Турция и след като той бе скандиран от хора в публиката на тенис мача снощи в Мадрид между Роджър Федерер и Ришар Гаске, пише турската секция на агенция Спутник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във