Банкеръ Daily

Свят

Турски войници са започнали да преминават в Североизточна Сирия

Турски войници са започнали да преминават в Североизточна Сирия, за да изтласкат кюрдските бойци, които контролират района на границата, съобщи пред Блумбърг турски представител.

Малка авангардна част турски сили е навлязла рано днес в Сирия през две точки на границата, близо до сирийските градове Тал Абияд и Рас ал Аин, като подготовка на по-разгърната офанзива, каза представителят при условие за анонимност.

Няма непосредствен коментар от страна на кюрдските сили в Сирия, които по-рано се заканиха да окажат съпротива срещу всяка турска офанзива, отбелязва Блумбърг.

Турция продължава с дейностите, подготовките и дислоцирането във връзка с подготвяната операция на изток от р. Ефрат в Сирия, заяви турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Министърът каза това в отговор на въпрос на Анадолската агенция за етапа, до който са достигнали подготовките за операцията.

"Продължаваме своите дейности, свързани с операцията, извършват се подготовки, разполагане. Следим тези неща заедно с колегите от командването", заяви Акар.

По-рано ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахретин Алтун заяви, че турската армия ще пресече скоро границата между Турция и Сирия.

"Турските военни заедно със Свободната сирийска армия в най-скоро време ще пресекат границата между Турция и Сирия", написа той в Туитър, цитиран от ТАСС.
Алтун се обърна и към сирийските кюрди и отбеляза, че "те могат или да се предадат, или Турция ще спре опитите им да попречат на турските усилия за борба с терористичната групировка "Ислямска държава".

Трескава подготовка цари в Осма военновъздушна база в Диарбекир, където всички отпуски са отменени до второ нареждане, а военните са в готовност за планираната от Турция операция в Североизточна Сирия, предаде турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Към базата, която е най-близко разположената до Близкия изток турска военновъздушна база, се прехвърлят бойни самолети. Десет изтребителя са изпратени от окръзите Балъкесир и Амасия, а според запознати източници от сигурността изпращането на подкрепления от различни райони на страната продължава.

В сила е "оранжев" код за готовност, какъвто се обявява в турската армия при втората по важност степен на опасност.

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във