Банкеръ Daily

Свят

Турски съд отхвърли молбата на пастора Брънсън за освобождаването му

Андрю Брънсън

Турски съд е отхвърлил иска на американския пастор Андрю Брънсън за освобождаването му от домашен арест и за премахване на наложената му забрана да напуска страната, но по-висша съдебна инстанция предстои да се произнесе по иска, заяви днес пред Ройтерс адвокатът на пастора.

Случаят с Андрю Брънсън, съден от турски съд по обвинения в тероризъм, стои в основата на дипломатическата криза между Турция и САЩ в последно време, довела до спад на турската лира. Пасторът, духовен водач на малка протестантска църква в егейския град Измир, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора, но фактът, че не бе напълно освободен, само повиши напрежението. 

Американското правителство междувременно отхвърли всякаква отговорност за икономическите проблеми на Турция, като заяви, че те излизат извън обсега на наложените наскоро санкции, предаде ДПА.

Икономическите проблеми не започнаха, когато ние въведохме онези санкции спрямо две лица на 1 август тази година, посочи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Според нея икономистите ще се съгласят, че това, което се случва в Турция, излиза далеч извън обсега на приложените в последно време от САЩ различни политики и механизми.

На брифинги вчера Науърт, както и говорителката на Белия дом Сара Сандърс са поставили въпроса за задържането в Турция на Андрю Брънсън.

Сандърс заяви, че американският президент Доналд Тръмп продължава да е разочарован от това, че Брънсън, други американски граждани и служители от дипломатически представителства все още не са освободени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във