Банкеръ Daily

"Филелефтерос":

Турски сондажен кораб край Кипър го закъса

Турският сондажен кораб "Явуз", който беше изпратен в блок 7 на кипърската изключителна икономическа зона, среща многобройни проблеми, повечето от които са възникнали през последния уикенд, пише в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос".

Според публикацията корабът има проблеми с оста на сондата, поради което опитите да започне сондаж са били прекратени и са възобновени едва вчера.

Според кипърския вестник данните показват,че турският сондажен кораб в момента обслужва политически цели, докато все още не разполага с подготвен екипаж, необходимото оборудване и специализирани подизпълнители, за да осъществи такъв сондаж.

"Явуз" беше изпратен южно от Кипър в изключителната икономическа зона на страната на 6 октомври. Миналата седмица Европейският съвет одобри налагането на санкции срещу Турция за незаконните сондажи край Кипър.

"Филелефтерос" съобщава, че според данни на вестника без особен успех завършва вторият сондаж на другия турски сондажен кораб - "Фатих". Очаква се корабът да отплава от зоната западно от Пафос в рамките на следващата седмица.

Продължават проучванията на турския сеизмологичен кораб "Барбарос" край Кипър, който се движи южно от Кипър и достига на разстояние от 50 км от брега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във