Банкеръ Daily

Свят

Турски миротворци няма да има в Нагорни Карабах

Никакви турски миротворци няма да бъдат пращани в Нагорни Карабах, увери днес руският министър на външните работи Сергей Лавров.

"Никакви миротворчески подразделения на Република Турция няма да бъдат пращани в Нагорни Карабах. Това ясно е казано в изявлението на лидерите на Азербайджан, Армения и Русия за пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах", каза Лавров в интервю за руски и чуждестранни медии.

Той подчерта, че турски наблюдатели ще бъдат разположени само на територии, които Азербайджан е контролирал още преди избухването на боевете в края на септември.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви, че възможността за присъствие на турски миротворци в Нагорни Карабах не е била обсъждана. Това би било невъзможно без съгласието на Баку и на Ереван, подчерта той.

В отговор на въпрос дали Русия е готова да приеме присъствието на турски миротворци в Нагорни Карабах, Песков заяви: "Тази тема не се обсъжда. Това не може да бъде тема за обсъждане само между Москва и Анкара. За това трябва да дадат съгласието си и Армения, и Азербайджан."

Що се отнася до изказванията от страна на Анкара, че турски миротворци може да бъдат в състава на мисия в Нагорни Карабах, Песков допусна, че може има разминавания по този въпрос при тълкуването на споразумението.

Междувременно още два самолета Ил-76 с руски миротворци потеглиха за Армения, съобщи руското министерство на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във